« Ukraina i Sverige

Ukrainsk ridhäst

Det finns idag en hästras från Ukraina. Den kallas för Ukrainsk ridhäst, på ukrainska heter denУкраїнський верховий кінь. Denna ras har inte funnits så himla länge, utan den började födas upp efter andra värkdskriget. Det för att möta omvärldens krav på bra hästar med hög kvalitet som var anpassade till ridsport.

De som är uppfödare av denna ras öljer strika regler och hästarna får genomgå hårda prestationsprov där enbart de bästa hästarna behålls till avel.

Historia

Efter andra världskrigets slut så kom det att bli ett stort intresse för ridsport i olika former världen runt. De som var ledande inom ridhästaveln var Tyskland. De uppfödare som fanns i Ukraina tog till sig detta och utvecklade den ukrainska ridhästen genom att importera de tyska varmbloden trakehnare och hannoveranare. De tog även in engelska fullblod in i rasen. Det så att hästarna skulle bli snabbare och atletiskare. Man korsade även in ungerska raser som Furioso och Gidran-araber samt att man använde n numera utdöd ridhäst från Ryssland som kallades Rostopchin, föregångaren till den ryska ridhästen.

Hästarna idag

De ukrainska ridhästarna karaktäriseras av snabbhet, smidighet och talang för både hoppning och dressyr. Det är en god idé att investera i en bra sadel och ett schabrak så väl som ridbyxor för den typ av ridning man ska göra. Det finns många bra hästbutiker med just sadlar, ridbyxor schabrak och andra tillbehör.

De ukrainska ridhästarna har vackra, medelstora huvuden, lång muskulös hals och en lång rygg, som ibland kan svanka något. Benen är robusta med tåliga och hårda hovar. Hästarna är oftast fuxar, bruna eller svarta och varierar mellan ca 150-160 cm i mankhöjd.

 

28 May 2019